sax- en schilderwerk -  Fred de Ron
FRED DE RON         1958, Bergen op Zoom
 
Na in 1977 het VWO-diploma behaald te hebben op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom, heeft hij de opleiding voor Docent Beeldende Vorming gevolgd aan het Mollerinstituur te Tilburg, afdeling TeHaTex. Na diverse waarnemingen voor het vak tekenen op verschillende scholen begon hij in 1986 als docent handvaardigheid op het Mollerlyceum in Bergen op Zoom, om zich daar enkele jaren later full time op het vak tekenen te richten. In die hoedanigheid heeft hij inmiddels de tekenmethode "ExpresZien" geschreven, speciaal passend binnen het Mollerlyceumonderwijs. Een methode in drie delen voor de hele onderbouw: "BeeldAspectrum" voor de  brugklas, 
"BeeldDImensie" voor het tweede jaar en het derde jaar werkt thematisch met "BeeldTOtaal".
In 1986 nam hij het (her)schrijven van de schoolmusical "Steigers" op zich. Twee jaar later volgde een musicalbewerking van "Faust" , waarna het fenomeen "MollerMusical" een feit was. Van zijn hand zijn inmiddels tussen 1986 en 2010 12 produkties verschenen, en met veel succes opgevoerd, niet alleen in Bergen op Zoom. De meeste stukken zijn vastgelegd bij uitgeverij VINK in Alkmaar. Laatste 3 zijn evt via de schrijver zelf te bestellen, te weten: AURA, DEKAMERON en PHENOMENIA.
 
Als schilder is hij ook sinds 1986 actief. Vooral geinspireerd door de POP-art heeft hij een eigen, herkenbare stijl ontwikkeld, gekenmerkt door een sterke beeldtaal, krachtige penseelstreek en expressief kleurgebruik. Hij heeft op diverse plaatsen geexposeerd (oa Gent, Hoorn en Middelburg), steeds met zeer lovende recensies in de pers.
 
Na zijn schooltijd op het Mollerlyceum rolde hij per toeval de muziekwereld binnen. Een plaatselijk jazzorkest (later de "Cultivated Swab Jazzband" genaamd) zocht een banjospeler, en dat was het startschot van een muzikale reis langs diverse instrumenten, bands en muziekstijlen. Enkele hoogtepunten op jazzgebied waren het oudestijlorkest Zjarretel (cornet), en jive-orkesten Bop till you Drop en JIVE8 (zanger, gitarist, schrijver en arrangeur). Regionaal gerenommeerde popbands waarvan hij aan de wieg stond waren oa The Not Originals en Slice of Man.
 
In 2005 mocht Fred de Ron, als 25ste winnaar, de bergse prestigieuze cultuurpijs voor professionele kunstbeoefenaars,
de Sakkoprijs, in ontvangst nemen.
 
Een gedeelte van het juryrapport luidt:
"Vanuit een voortdurende scheppingsdrang grijpt Fred naar pen, penseel, gitaar - of welk instrument dan ook - om zijn verhalen te vertellen en verbeelden. Hij maakte talloze schilderijen in pop-art stijl en schreef een reeks musicals die zowel in Bergen op Zoom als elders in het land werden en worden opgevoerd. Ook is Fred een begenadigd en enthousiast uitvoerend musicus.
Of hij nu schildert, schrijft, musiceert of componeert, in elke discipline lukt het Fred om vanuit de door hem beleefde werkelijkheid nieuwe werelden te creëren en deze weer in handen van anderen te geven. Zo ontstaan op het doek of op het toneel uit oude verhalen weer nieuwe belevenissen in bonte kleuren en eigentijdse klanken."
 

                      fredderon58@gmail.com
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint
Algemene voorwaarden MapQuest Kaarten/routebeschrijvingen dienen alleen ter informatie. Alle risico is voor de gebruiker. MapQuest, Vistaprint en hun leveranciers zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud, kwaliteit van de wegen, snelheid of gebruikersvriendelijkheid.